Testen, testen, testen: wij vragen de GGD's niet meer naar het RIVM te luisteren

De tekst op deze pagina is op een eenvoudige manier geschreven. De oorspronkelijke tekst is hier te lezen.

Een samenvatting van de tekst die in de petitie staat:

Het RIVM geeft geen uitleg waarom er maar weinig getest wordt in Nederland. Daarom vragen wij jullie om tegen de regering te zeggen: testen, testen, testen! Dat kun je doen door deze petitie te ondertekenen.

  • Wij vragen de bazen van alle GGD’s (dat zijn de lokale gezondheidsorganisaties) om de noordelijke GGD’s te volgen en te kijken of zij ook meer kunnen gaan testen
  • Wij willen ook graag weten van de regering, het RIVM en de GGD wat hun doelen zijn bij de aanpak die ze kiezen. Willen ze corona stoppen of willen ze dat corona zich langzaam door de hele bevolking verspreidt?
  • Wij willen maatregelen die het virus stoppen. Wij willen dat hier hetzelfde wordt gedaan als in de landen die het goede voorbeeld geven.
  • Wij willen dat er meer testen komen.

Meer informatie:

Wat is er aan de hand?

De Wereldgezondheidsorganisatie geeft landen advies over hoe ze het beste het coronavirus kunnen aanpakken. Nederland doet het tot nu toe op een andere manier dan de manier die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie het beste is. Landen die het doen zoals de Wereldgezondheidorganisatie vindt dat het moet, hebben tot nu toe minder zieke mensen en minder doden.

·

Het RIVM (een onderdeel van de overheid dat gaat over dingen die te maken hebben met gezondheid) heeft eerder gezegd dat testen volgens hen niet zo veel nut heeft. Het Algemeen Dagblad schreef zelfs dat tests voor mensen die misschien corona hadden, werden geweigerd, terwijl de laboratoria het wel gewoon hadden kunnen doen en het niet te druk hadden.

·

“Als je niet test, kun je niet goed zien hoe en waar de ziekte zich verspreidt en kun je die verspreiding dus ook niet goed stoppen.” Dit zeiden dokters in het Algemeen Dagblad. Bijna elk laboratorium kan corona-tests doen. Het is geen ingewikkelde test. Soms zijn er niet genoeg spullen om te testen, bijvoorbeeld bepaalde plastic plaatjes die daarvoor nodig zijn. Maar zulke problemen kunnen worden opgelost.

·

Het RIVM en onze regering hebben ook een paar keer gezegd dat mensen pas andere mensen kunnen besmetten als ze echt ziek zijn. Dokter Alex Friedrich zegt in De Groene Amsterdammer (een tijdschrift) dat dat niet klopt. Als mensen denken dat ze pas anderen kunnen besmetten als ze echt ziek zijn, dan zijn ze minder voorzichtig en kunnen ze andere mensen besmetten zonder dat ze het doorhebben.

·

Het RIVM heeft niet goed uitgelegd waarom zij het niet belangrijk vinden om zo veel mogelijk te testen. Ze leggen ook niet uit of het mogelijk is om meer te gaan testen.

Wat willen wij?

Een paar provincies in het noorden van Nederland gaan nu wel het advies van de Wereldgezondheidorganisatie volgen. Ze gaan namelijk veel meer mensen testen, vooral mensen die in de zorg werken en ook mensen die contact hebben gehad met mensen die het coronavirus hebben.

·

Wij willen graag dat de Nederlandse regering de aanpak van de noordelijke provincies overneemt voor het hele land. De aanpak werkt namelijk heel goed en de laboratoria die de testen doen, kunnen veel meer tests uitvoeren dan dat ze nu doen.

Waarom willen we dat?

Heel veel testen is de beste manier om de verspreiding van corona heel erg te vertragen. Op sommige plekken in de wereld lijkt het zelfs gelukt het helemaal te stoppen.

·

De regering is onduidelijk naar ons over wat zij precies willen bereiken. Zowel in de toespraak van Rutte als in de toespraak van de koning, werd gezegd dat het virus niet gestopt kan worden. Het lijkt alsof de regering wil dat het zich langzaam door de hele bevolking verspreidt. Maar het virus lijkt in China nu wel gestopt, er zijn geen nieuwe zieken bijgekomen.

·

In China werden in totaal bijna 82.000 mensen ziek, dat is 0,00006 procent van de bevolking van het land. Als in Nederland hetzelfde percentage van de mensen ziek zou worden als in China, dan zouden er maar 1000 mensen ziek worden. Maar er zijn nu al veel meer mensen ziek geworden (op 22 maart meer dan 4000). In China waren op 22 maart 3261 mensen doodgegaan aan het coronavirus. Als je dat omrekent naar Nederland zouden dat 41 mensen zijn. Maar er zijn nu (22 maart) al 179 mensen doodgegaan.

·

Het is mogelijk dat de ziekte terugkomt nadat je de verspreiding hebt gestopt. Maar als je mensen die dan ziek worden meteen test, kun je het meteen weer stoppen.

·

De mensen die deze petitie hebben gemaakt zijn geen dokters. Maar wij zien wel dat de Wereldgezondheidsorganisatie en verschillende kritische Nederlandse experts en dokters het erover eens zijn dat veel testen de oplossing is. Er zijn landen waarin veel minder mensen ziek worden en doodgaan dan in Nederland en dat komt waarschijnlijk doordat zij veel meer tests doen.

Ben je het ermee eens? Teken de petitie!

Uitklappen
aan het laden